Najlepsze ciasto czekoladowe

17:43

Odkąd w moje ręce wpadła książka "Słodko" Yotama Ottolenghi'ego i Helen Goh, szukam jedynie okazji do kompulsywnego pieczenia. Każdy pretekst jest dobry, gdyż najchętniej upiekłabym absolutnie wszystko z tej przepięknej książki o słodkościach. Sami autorzy przyznają, że chcieli zatytułować ją po prostu "Cukier", ale czego się spodziewać po księdze słodyczy. Znajdziecie tu przepisy na ciasteczka i herbatniki, ciastka, ciasta i torty, serniki, tarty i tartaletki, desery oraz drobne łakocie - ciekawe i niebanalne połączenia smaków, ale także klasyczne, sprawdzone przepisy.

Trudno było się zdecydować, co upiec jako pierwsze, ale gdy mój wzrok padł na "ciasto czekoladowe na wynos" po prostu oniemiałam. Czekolada, masło, kawa, wanilia - wyglądało na idealny wypiek z okazji blue Monday.

Nie zawiodłam się i 15 osób, które raczyły się wypiekiem też się nie zawiodło :) Serdecznie polecam ten dekadencki wypiek - ciasto rozpływa się w ustach, jest aksamitne, mocno czekoladowe, wspaniale smakuje z bitą śmietaną, w sezonie letnim dodałabym maliny lub truskawki.




Ciasto czekoladowe na wynos

"Słodko" Yotam Ottolenghi, Helen Goh

12 porcji

Ciasto:
250 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm, i trochę do natłuszczenia formy
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej na kawałki wielkości 2 cm
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zmieszanej z 350 ml wrzątku (lub 350 ml kawy - ja zaparzyłam w chemexie)
250 g cukru
2 duże jajka, rozkłócone
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
240 g mąki ze środkiem spulchniającym (u mnie 240 g mąki i łyżeczka proszku do pieczenia)
30 g kakao
1/4 łyżeczki soli

Ganache (wg uznania)
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej na kawałki wielkości 2 cm
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka jasnego syropu melasowego (golden syrup) (albo miodu)
1 łyżka masła o temperaturze pokojowej

Kawowo-cynamonowy krem z mascarpone (wg uznania, ja pominęłam)
375 ml  śmietany kremówki
190 g mascarpone
nasiona z 1/2 laski wanilii
2,5 łyżeczki drobno zmielonej kawy espresso
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
2,5 łyżeczki cukru pudru

1. Rozgrzej piekarnik do 170 st C (150 st C z termoobiegiem). Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 23 cm (ja użyłam silikonowej podłużnej formy)
2. Do dużej żaroodpornej miski włóż masło, czekoladę, wlej gorącą kawę. Mieszaj, aż wszystko się stopi i połączy w gładką masę. Wsyp cukier i mieszaj trzepaczką, dopóki się nie rozpuść. Dodaj jajka, ekstrakt i dokładnie wymieszaj na gładko. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao i sól. Wmieszaj trzepaczką do masy czekoladowej. Ciasto będzie płynne, ale tak ma być. Przelej do formy i piecz 60 minut, aż ciasto się zestali, a patyczek wbity  środek będzie po wyjęciu czysty. Wierzch ciasta popęka - to też normalne.
Odstaw ciasto na 20 minut, wyjmij z formy i poczekaj, aż wystygnie.
3. Zrób ganache. Wrzuć czekoladę do malaksera (lub posiekaj ręcznie) i drobno zmiksuj. Do małego garnka wlej śmietanę i syrop, postaw na średnim ogniu. Podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. Wlej śmietanę do czekolady i miksuj wszystko ok 10 sekund. Dodaj masło i zmiksuj wszystko na gładką masę.
4. Ganache możesz nakładać na ostudzone ciasto, gdy polewa jest wciąż płynna. Możesz też odstawić polewę w misce przykrytej folią plastikową (tak aby przylegała do powierzchni), aby ostygła i smarować ciasto bardziej stężałą.
5. Aby przygotować krem z mascarpone - zmiksuj wszystkie składniki, do uzyskania niezbyt sztywnego kremu.

Podawaj z odrobiną kremu na talerzyku.

Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts