Ukochana tarta cytrynowa

14:39

Gdy nadchodzi zima, dni stają się coraz krótsze i nie pozostało nawet wspomnienie ciast ucieranych i świeżych owoców, zaczynam fantazjować o tarcie cytrynowej. Nigdy nie byłam fanką deserów cytrusowych, ale gdy upiekłam tartę według poniższego przepisu - przepadłam. Owszem, jest nieco pracochłonna, ale zapewniam Was, że każda minuta przygotowania jest tego warta. Tarta ma głęboki, lekko pikantny cytrynowy smak, beza wyrównuje kwaskowatość lemon curd, a ciasto znika w zastraszającym tempie.
 


Coś wspaniałego :)





 TARTA CYTRYNOWA (przepis z Kukbuka numeru 1)

 Składniki:

ciasto:
- 150 g masła
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki miodu (polecam miód o mocnym smaku, np. gryczany)
- 2 łyżki zimnej wody

krem (lemon curd)
- 3 cytryny
- 6-centymetrowy kawałek imbiru
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu (też polecam gryczany)
- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej

beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka octu winnego białego

Przygotowanie:

Masło siekamy z mąką na drobne kawałeczki, a miód rozrabiamy z zimną wodą. Dodajemy do mąki i szybko zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt suche, dodajemy po jednej łyżce zimnej wody). Ciasto owijamy w folię spożywczą, spłaszczamy do postaci dysku i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę. [ najlepszym sposobem będzie rozwałkowanie na papierze do pieczenia/folii spożywczej - uwaga, potrzeba do tego cierpliwości, gdyż ciasto lubi “pękać” - wtedy należy spokojnie zawałkować pęknięcie i kontynuować wałkowanie od środka - trochę to trwa :) ]

Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawiamy do wystygnięcia i przygotowujemy krem – z cytryn ścieramy skórkę (sparz dokładnie cytryny wcześniej), następnie wyciskamy sok oraz ścieramy obrany imbir. Dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę oraz miód. Na małym ogniu podgrzewamy miksturę, aby miód i masło rozpuściły się. Miksturę zestawiamy z ognia i nieustannie mieszając, dodajemy kolejno 6 żółtek (3 białka pozostawiamy, 3 przelewamy do woreczka i zamrażamy). Garnuszek ponownie stawiamy na ogniu i nieustannie mieszając, gotujemy jeszcze chwilę, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w trzech łyżkach wody, mieszamy i zestawiamy z ognia. Tak przygotowany krem rozlewamy na podpieczonym spodzie tarty. Pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy bezę – białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ocet winny. Bezę wykładamy na spód z kremem cytrynowym, rozsmarowując na cieście lub wyciskając za pomocą rękawa cukierniczego. Zapiekamy przez 20 minut w 150 stopniach.

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts