Bezglutenowy chleb gryczany - najlepszy

09:46

Od czasu do czasu chcę przygotować coś dla moich znajomych cierpiących na celiakię lub unikających glutenu ze względu na zdrowie (choroby jelit etc) . Wśród próśb przewija się oczywiście wymarzony chleb. O chlebie bezglutenowym napisano bardzo wiele i jedno jest pewne - nigdy nie będzie miał smaku i struktury chleba z mąki pszennej/żytniej. Z różnych "bezglutenowców" mogę jednak polecić z czystym sumieniem przepis poniżej. Jest to ciasto oparte w większości na mące gryczanej.

Jeżeli pieczecie coś dla osoby z celiakią pamiętajcie o czystości kuchni, oczyszczeniu piekarnika z resztek mąki, czystym blacie/przyborach kuchennych i sprawdzaniu opisu mąki i innych składników - czy nie zawierają nawet śladowych ilości glutenu.



Gryczany chleb bezglutenowy

350 g mąki gryczanej
120 g mąki amarantusowej
50 g mąki ziemniaczanej
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżki soli
1, 5 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
550 ml ciepłej wody



1. Nagrzej piec na 210 stopni, grzanie góra/dół. Keksówkę 30 cm natłuść oliwą/masłem i wysyp dobrze mąką gryczaną. Można piec w keksówce silikonowej, wtedy nie ma potrzeby jej natłuszczać.
2. Rozpuść drożdże, sól i cukier w wodzie.
3. Dodaj mąki do wody z drożdżami, wymieszaj dobrze, aby nie było grudek. Masa będzie dosyć luźna.
4. Przelej ciasto do formy keksówki i odstaw na ok. 45-60 minut w temperaturze pokojowej, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5. Piecz 45-60 minut, najlepiej po 0,5 h zmień ustawienie pieca na tylko dolną grzałkę, gdyż chlebek szybko się przypieka.
6. Wyjmij chleb z pieca - chleb jest upieczony, gdy po stuknięciu w jego spód wydaje głuchy dźwięk ;)
7. Kroić po całkowitym wystygnięciu.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts