Pieczywo w 5 minut, na drożdżach

20:30

Są takie przepisy, które trochę wstyd publikować na blogu - są tak proste.



Przepis na chleb w 5 minut, znalazłam lata temu na stronie Kulinarnej Mekki. Jest to blog Basi Ritz, znanej z Master Chefa, nieco mało aktywny od 2014, niemniej jednak bardzo go polecam.

Przepis jest banalny, nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani urządzeń. Ja piekę z niego głównie bułki, ale pięknie wyrasta jako chleb. Podobny przepis znalazłam w książce "Gotowanie dla geeków" (bardzo polecam!), różni się on jedynie proporcjami, gdyż mamy na 390 g mąki, dajemy 300 g wody, a więc woda stanowi 77%, a nie 71%, jak poniżej :) Myślę, że każdy powinien wypróbować kilka przepisów, aby znaleźć bułkę (lub chleb) szybką, acz idealną.

Zatem do dzieła.


Pieczywo w 5 minut, bez zagniatania

710 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
2 łyżki soli (ok 20 g)
1 kg mąki pszennej chlebowej


W dużej (ciasto urośnie!) misce wymieszaj wodę, sól i drożdże (świeże można rozdrobnić z odrobiną wody). Dodaj mąkę, bez przesiewania i wymieszaj wszystko do połączenia składników (cała mąka ma się połączyć z wodą).

Przykryj folią, odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, po 2 godzinach włóż do lodówki na ok 12 h.
Ciasto może zostać w lodówce nawet 14 dni :) Możesz odrywać tyle ciasta, ile Ci potrzeba i piec bułki, a resztę ciasta chować z powrotem. Możesz upiec z całości chleb, możesz nawet wykorzystać je jako ciasto do pizzy lub śniadaniowych podpłomyków.

Jeśli pieczesz, tak jak ja, bułki - nagrzej piec do 220 °C (można też piec na kamieniu do pizzy) .

Oderwij kawałek ciasta, delikatnie uformuj bułki (dowolnego kształtu) i odstaw je do wyrośnięcia przykryte ściereczką, na ok 20 min.





Przed pieczeniem możesz naciąć bułeczki.



Pieczemy:
  • bułki ok 15 minut
  • chleb ok 30-40 minut




Jak zawsze, polecam pieczenie z parą wodną przez połowę czasu (pisałam o tym przy okazji chleba z Tartine Bakery).

Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts